Opskrifter - Spis Halsnæs

Halvøen Halsnæs rummer mange lokale fødevareiværksættere som hver dag byder på diverse fødevareoplevelser. Ønsker du at købe og spise mere lokalt, så kan du lade dig inspirere af lokale madhåndværkere, landmænd og kokke i spisekammerets kogebog ”Spis Halsnæs”. Gennem små portrætter og nøje udvalgte opskrifter, bliver du nemlig i bogen ført på en rejse gennem det Nordvestlige Sjællands fødevarelandskab. Bogen er at finde hos de fleste medlemmer med salg fra gårdbutik, butik, restaurant etc.

Se et lille udvalg af de skønne opskrifter fra kogebogen nedenfor..

ENGMOSEGAARD BOLO

En klassisk bolognese som du finder den på Lynæs Madbar.

Antal: 6 pers.
Samlet tid: 6 timer
Effektiv arbejdstid: 1 time
Sæson: Hele året

Ingredienser

1 løg
1 stor gulerod
2-3 stilke bladselleri
4 spsk. olivenolie
1 stilk frisk rosmarin
½ tsk. stødt nellike
2 laurbærblade
75 g salsiccia
500 hakket Engmosegård svinekød
500 g hakket Engmosegård oksekød
3 dl hvidvin
330 g tomatpure
Salt & peber
Parmesan
Frisk oregano

Arbejdsgang

Hak løg, gulerødder og bladselleri i brunoise.

Varm en stor pande op og tilsæt 2 spsk. olivenolie.

Tilsæt løg, gulerødder og bladselleri og lad simre ved lav varme til grøntsagerne bliver klare og bløde. Skal ikke tage farve. Hæld grøntsagerne over i en gryde.

Skru op for varmen og tilsæt mere olivenolie til panden. Steg nu alt kødet i små portioner. Kødet må ikke ligge og koge i saft på panden, og det gør det hvis du kommer for meget på ad gangen. Det skal steges til det får god farve og “skorpe”.

Hæld kødet i gryden med grøntsagerne.

Når kødet er stegt, hælder du hvidvin i panden og koger den af. Lad hvidvinen dampe ind til det halve og hæld det i gryden sammen med tomatpure.

Tilsæt nelliker, laurbærblade, finthakket rosmarin, salt og peber

Sæt gryden på blusset og lad simre under låg ved lav varme i 6 timer. Rør jævnligt rundt, og tilsæt eventuelt lidt væde (vand eller sødmælk), hvis det bliver for tørt.

Smag til og server med din bedste pasta, lidt friskkværnet peber og et gavmildt drys parmesan.

Pynt med lidt friske oreganoblade.

Ingredienser fra spisekammeret:

Kødet finder du i Engmosegaards gårdbutik alternativt kan du også finde godt kød hos Slagter Duelund i Frederiksværk. Løg og gulerødder kan du få på Byaasgaard, Tornhøjgård, Sølager eller Engmosegård. En hvidvin fra lokale vingårde kan du finde på Byaasgaard.

SMØRSTEGT SPIDSKÅL MED FRISK GEDEOST

Dette er en super nem opskrift som smager himmelsk. Kombinationen af den lidt søde stegte kål med den friske syrlige gedeost fungerer perfekt en varm sommeraften på terrassen.  Her toppet med herligt sprøde boghvedekerner – men du kan også riste andre kerner eller nødder og bruge som topping.

Antal: 4 pers. eller som sidedish
Samlet tid: 15 min
Effektiv arbejdstid: 15 min
Sæson: Juni- oktober

Ingredienser

1 spidskål
2 spsk. smør
1 friskost i olie fra Tothaven
1 spsk. boghvede
Flagesalt

Arbejdsgang

Varm en pande og brus 1 spsk. smør af.

Rist boghvedekerner i smørret indtil de bliver gyldne (ca. 2 min).

Hæld dem herefter på et stykke køkkenrulle eller noget andet fedtsugende.

Smelt 1 spsk. smør mere på panden.

Mens smørret bruser – flæk spidskålen i kvarte.

Steg spidskålen i ca. 5 min på begge skæreflader.

Arranger spidskålen på et fad.

Smuldr den friske gedeost ud over.

Drys med flagesalt og ristede boghvedekerner.

Ingredienser fra spisekammeret:

Mange af spisekammerets dygtige grøntsagsavlere dyrker spidskål – du kan ofte finde dem hos:

Lerbjerggård (Andelsgaarde)

Engmosegård

Sølager

Frisk gedeost i krydderolie kan købes i:

Tothavens gårdbutik og Byaasgaards gårdbutik